Avatar of kelly

by kelly

Μελέτη Περιβάλλοντος

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 4th Grade by kelly

Το μάθημα αυτό αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων, που επιτρέπουν στο  μαθητή να παρατηρεί, να περιγράφει, να ερμηνεύει και σε κάποιο βαθμό να προβλέπει τη λειτουργία, τους συσχετισμούς και τις αλληλεπιδράσεις του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Με οδηγό το Βιβλίο και συνεργάτες τους συμμαθητές και το δάσκαλο, κάθε μαθητής θα ερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Στο “ταξίδι” αυτό θα χρειαστεί να κάνει έρευνες, να γράψει κείμενα, να φτάξει σχέδια και κατασκευές,να διαβάσει βιβλία, να εργαστεί σε υπολογιστές, να χρησιμοποιήσει υλικά, χάρτες, λεξικά, να μιλήσει με γνωστούς, με ειδικούς, με επιστήμονες και  να επισκεφθεί τόπους. Το ταξίδι αυτό της ανθρώπινης γνώσης δεν τελειώνει ποτέ.
Το Βιβλίο έχει επτά ενότητας και κάθε ενότητα είναι χωρισμένη σε κεφάλαια. Κάθε κεφάλαιο περιέχει ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, ενώ επιπλέον δραστηριότητες (έρευνες, προβλήματα, παιχνίδια, κατασκευές, κ.ά) βρίσκονται στο Τετράδιο Εργασιών.

Avatar of kelly

by kelly

Ιστορία

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 4th Grade by kelly

Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου θα σε βοηθήσει να κάνεις ένα ωραίο ταξίδι στα περασμένα. Θα γνωρίσεις πολλά πράγματα για τη ζωή των προγόνων μας στα αρχαία ­χρόνια. Συντροφιά σου θα έχεις πολεμιστές, καλλιτέχνες, ποιητές, ιστορικούς, που με τους αγώνες και τα έργα τους έκαναν τη χώρα μας ονομαστή.­

Για όλα αυτά θα νιώσεις χαρά και περηφάνια και θα θελήσεις αργότερα να μάθεις περισσότερα. Προσπάθησε λοιπόν να μη μείνεις ένας απλός αναγνώστης. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου και απόλαυσε το ταξίδι και την περιήγηση. Η γνωριμία σου τότε με τον αρχαίο κόσμο θα εξελιχθεί σε μια περιπέτεια συναρπαστική!

Avatar of kelly

by kelly

Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 4th Grade by kelly

Το βιβλίο περιέχει κείμενα που καλύπτουν τη σύγχρονη λογοτεχνία προετοιμάζοντας το μαθητή για μια αβίαστη κοινωνικοποίηση. Χαρακτηρίζεται από κειμενική και ειδολογική ποικιλία συνδυάζοντας το τερπνό και το παιγνιώδες με το φανταστικό. Χρησιμοποιούνται κείμενα σχετικά με την οικολογία, την παράδοση, την ιστορία, τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, με θέματα δηλαδή που το παιδί χρειάζεται να γνωρίζει. Προσεκτική προσπάθεια καταβάλλεται και για την ανάδειξη της γλώσσας ως λογοτεχνικού εργαλείου, ως μηχανισμού έκφρασης και απόδοσης υψηλών νοημάτων, ώστε ο μαθητής να κατανοήσει σταδιακά ότι αυτή αποτελεί μηχανισμό θαυμαστό, που επιτυγχάνει να καταγράφει πράξεις και να αναδεικνύει πρόσωπα με ιδιαίτερο τρόπο.

Avatar of kelly

by kelly

Μαθηματικά

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 4th Grade by kelly

Τα περιεχόμενα του βιβλίου ανά περίοδο είναι:

Α ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Α Ενότητα

 • Εμπέδωση και επέκταση των γνώσεων για τους αριθμούς μέχρι το 10.000.
 • Παρουσίαση των αριθμών μέχρι το 20.000.
 • Επανάληψη και επέκταση των γνώσεων για τα επίπεδα σχήματα
 • Εισαγωγή στη διαχείριση προβλήματος

­Β Ενότητα

 • Επανάληψη και επέκταση των γνώσεων για τις 4 πράξεις και τις ιδιότητές τους.
 • Διαχείριση και επίλυση προβλήματος.

­Γ Ενότητα

 • Εμπέδωσ­η των γνώσεων για τους δεκαδικούς αριθμούς με 2 δεκαδικά ψηφία και τα δεκαδικά κλάσματα.
 • Μετρήσεις μήκους μάζας, χρήματος.
 • Εμφάνιση του 3ου δεκαδικού ψηφίου.
 • Εμφάνιση των συμμιγών και των δεκαδικών κλασμάτων στο πλαίσιο των μετρήσεων.
 • Προβληματικές καταστάσεις με δεκαδικούς αριθμούς με 2 δεκαδικά ψηφία.

Β ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Α Ενότητα

 • Επισημοποίηση, σταθεροποίηση και επέκταση των γνώσεων για τους δεκαδικούς με 3 δεκαδικά ψηφία, τα δεκαδικά κλάσματα και τους συμμιγείς αριθμούς.
 • Παρόμοια και για τις μονάδες μέτρησης μήκους και βάρους.
 • Προβληματικές καταστάσεις με δεκαδικούς και συμμιγείς.

Β Ενότητα

 • Εμπέδωση και επέκταση των γνώσεων για συνήθη επίπεδα σχήματα.
 • Η έννοια και η μέτρηση της επιφάνειας.
 • Η έννοια της συμμετρίας.

Γ Ενότητα

 • Παρουσίαση και διαχείριση των αριθμών ως το 200.000.
 • Επέκταση των γνώσεων για τις 4 πράξεις σε μεγαλύτερους αριθμούς.
 • Διαχείριση και επίλυση προβλήματος.

 

Γ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Α Ενότητα

 • Εισαγωγή των αλγορίθμων του πολλαπλασιασμού με τριψήφιο
  πολλαπλασιαστή και της διαίρεσης με διψήφιο διαιρέτη.
 • Διαχείριση και επίλυση προβλημάτων.
 • Η μέθοδοςτης αναγωγής στη μονάδα.

Β Ενότητα

 • Παρουσίαση και διαχείριση των αριθμών ως το 1.000.000.
 • Διαχείριση και επίλυση προβλήματος.
 • Μέτρηση χρόνου.
 • Εμπέδωση και επέκταση της έννοιας του μοτίβου. Εισαγωγή στην έννοια του αναδρομικού μοτίβου.

Γ Εν­ότητα

 • ­Εμπέδωση και επέκταση των γνώσεων για τα στερεά σώματα.
 • Εισαγωγ­ή στην έννοια και τη μέτρηση της χωρητικότητας.
 • Επισημοποίηση και εφαρμογή των γνώσεων για τη Στατιστική.
Avatar of kelly

by kelly

Θρησκευτικά

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 4th Grade by kelly

Το βιβλίο αυτό μας μιλάει για το ξεκίνημα και για αυτούς που βάδισαν το δρόμο των διδαχών του Χριστού. Μας ­διδάσκεται ότι πρόκειται για έναν νέο δρόμο, μια νέα ζωή. Στον δρόμο αυτό συνεχίζουμε όλοι μαζί, ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια συναντάμε στην πορεία μας. Δύναμή μας στην διαδρομή αντλούμε από τις διδαχές που μας παρέχονται μέσα από το Ευαγγέλιο που αποτελεί πυξίδα στην πνευματική πορεία των χριστιανών. Όπως οι Απόστολοι πορεύτηκαν ακολουθώντας το και διαδίδοντας το μήνυμα της αγάπης και της συμπόρευσης με τον Χριστό, έτσι και εμείς πορευόμαστε έχοντας πάντα δίπλα μας το Χριστό. Αυτή ήταν άλλωστε πάντα και η Ιεραποστολική πορεία της Εκκλησίας. Για τον σκοπό αυτό, η Εκκλησία πορεύεται σε όλο τον κόσμο.

Avatar of kelly

by kelly

Γλώσσα

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 4th Grade by kelly

Το βιβλίο του μαθητή περιέχει κείμενα και κατάλληλες δραστηριότητες για την επεξεργασία τους, οι οποίες αφορούν τους βασικούς άξονες, καθώς και τις κατηγορίες των διδακτικών στόχων του Αναλυτικού ­Προγράμματος Σπουδών της Γλώσσας για το δημοτικό, και ιδιαίτερα για τη Δ΄ τάξη.

Avatar of kelly

by kelly

Αγγλικά

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 4th Grade by kelly

Το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσ­ει να μιλήσετε και να γράψετε στα Αγγλικά αλλά και να έρθετε σε επαφή με τους πολιτισμούς Αγγλόφωνων και άλλων λαών και να αναγνωρίσετε τις ομοιότητες και τις διαφορές που έχουν με το δικό μας πολιτισμό. Στο βιβλίο αυτό θα χρησιμοποιήσετε τα Αγγλικά για να ασχοληθείτε με διάφορα θέματα αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις ικανότητες που έχετε αποκτήσει μέσα από άλλα σχολικά μαθήματα, όπως η Γλώσσα, η Ιστορία, τα Μαθηματικά, η Μελέτη Περιβάλλοντος, η Γυμναστική, η Μουσική και τα Καλλιτεχνικά. Θα εκμεταλλευτείτε τις γνώσεις και τις ικανότητές σας αυτές για να φτιάξετε σχέδια εργασίας (projects), συμμετέχοντας σε αυτά ατομικά ή ομαδικά. Θα περάσετε ευχάριστα χρησιμοποιώντας τα Αγγλικά σε παιχνίδια, τραγούδια και χορό.
Το βιβλίο σας έχει 10 κεφάλαια και το κάθε κεφάλαιο έχει 3 μαθήματα. Στα δυο πρώτα μαθήματα κάθε κεφαλαίου υπάρχουν περιστατικά από τη ζωή μιας ομάδας συμμαθητών στην Δ’ τάξη ενός διεθνούς σχολείου. Το τρίτο μάθημα είναι σχέδιο εργασίας σχετικό με το θέμα του κεφαλαίου. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου θα μπορείτε να αξιολογείτε τι έχετε μάθει κάνοντας ένα τεστ, όπου θα βαθμολογείτε εσείς οι ίδιοι τους εαυτούς σας. Ακόμα θα έχετε τη δυνατότητα να γυρίσετε στα παραρτήματα για να μάθετε περισσότερα για τη γραμματική, να γράψετε το βασικό λεξιλόγιο κάθε κεφαλαίου αλλά και να κάνετε πιο εύκολο το διάβασμά σας εφαρμόζοντας τις στρατηγικές μάθησης που αναφέρονται στο εξώφυλλο κάθε κεφαλαίου.

Avatar of kelly

by kelly

Φυσική Αγωγή

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 3rd Grade, Primary School 4th Grade by kelly

Στο βιβλίο του μαθη­τή, στην πρώτη ενότητα ένας’Ελληνας Ολυμπιονίκης οδηγεί τα παιδιά σε ένα ταξίδι μέσα στο χώρο και το χρόνο από την Μινωική εποχή μέχρι σήμερα με σκοπό να κατανοήσουν ότι η ιστορία του αθλητισμού στην Ελλάδα έχει άμεση σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Γίνεται επίσης προσπάθεια εξοικείωσης με βασικές έννοιες σχετικές με τις αθλοπαιδιές και τα αγωνίσματα του στίβου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην μπάλα η οποία κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι του παιδιού ανεξαρτήτου ηλικίας. Οι σελίδες για την Ψυχοκινητική και τη Μουσικοκινητική αγωγή συμβάλλουν στην κατανόηση εννοιών σχετικών με τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα. Μέσα από τις σελίδες του πολιτισμού και της παράδοσης δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον παραδοσιακό χορό, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας έτσι ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν πολύπλευρα και ουσιαστικά την ελληνική χορευτική παράδοση.

Avatar of kelly

by kelly

Εικαστικά

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 3rd Grade, Primary School 4th Grade by kelly

Το διδακτικό πακέτο της Γ’ και Δ’ τάξης αποτελείται από τρία βιβλία που συνιστούν μόνο την αρχή, την εισαγωγή στον κόσμο της τέχνης. Κάθε ενότητα τους αποτελεί την αφορμή για περαιτέρω εμβάθυνση στο θέμα. Οι μαθητές σε κάθε ενότητα μπορούν να βρουν περισσότερο υλικό για κάθε καλλιτέχνη και είδος τέχνης, να εμπλουτίσουν τις γνώ¬σεις τους ανατρέχοντας σε διάφορες πηγές, όπως τα μουσεία, διάφορους φορείς, βιβλία και περιοδικά τέχνης, εγκυκλοπαίδειες και το διαδίκτυο.

Η επεξεργασία του κάθε θέματος στο βιβλίο του μαθητή βασίζεται στην αξιοποίηση των βιωμάτων και των γνώσεων των παιδιών, ενώ η διάρθρωσή του στηρίζεται σε τρία μέρη:
Φύση (φυσικό περιβάλλον). Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με εικόνες και νοήματα του φυσικού περιβάλλοντος. Με την προσεχτική παρατήρηση επεκτείνουν τη συγκεκρι¬μένη λειτουργία στις καθημερινές τους εικόνες, αντλώντας από αυτές την πληρότητα, τη σοφία και την αρμονία με την οποία λειτουργεί η φύση. Πέρα από το θαυμασμό τους γι’ αυτήν, αναπτύσουν το σεβασμό και συνειδητοποιούν την ανάγκη για την προστασία
της.
Θέση (δομημένο περιβάλλον). Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις εικόνες του βιβλίου να κατανοήσουν πώς το νόημα του θέματος βρίσκει εφαρμογή σε ό,τι ο άνθρωπος κατασκεύασε για τις πρακτικές και καθημερινές ανάγκες του. Αποκτούν κριτική θέση απέναντι στα ανθρώπινα δημιουργήματα και καλλιεργούν την αισθητική τους.
Τέχνη (έργο τέχνης). Οι μαθητές κατανοούν ότι αυτά που εφαρμόζει και ακολουθεί ο καλλιτέχνης όταν φτιάχνει ένα έργο στηρίζονται σε εμπειρίες αιώνων και σε προσωπικούς εικαστικούς συλλογισμούς που απορρέουν από τη συνεχή παρατήρηση, τη μελέτη της φύσης και τον πειραματισμό. Ανακαλύπτουν ότι η εικόνα της φύσης, πέρα από την πιστή αντιγραφή της, έχει να μας προσφέρει πολλούς προβληματισμούς και λύσεις.

Το περιεχόμενο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:

 • ­Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται τα μορφικά στοιχεία (σημείο, γραμμή, σχήμα, χρώμα, μορφή), τα οποία είναι απαραίτητα για την κάθε δημιουργία. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα των στοιχείων αυτών που ανακαλύπτουν σε όλες τις επόμενες ενότητες και δημιουργίες.
 • Στη δεύτερη ενότητα οι μαθητές διαπραγματεύονται θέματα που προέρχονται από την παρατήρηση της φύσης και των φυσικών φαινομένων. Παρατηρούν με προσοχή, προβληματίζονται και δημιουργούν με αφορμή τα θέματα της ενότητας.
 • Τρίτη ενότητα. Η ενότητα διαπραγματεύεται μόνο εκείνες τις μορφές τέχνης που δεν υπάρχουν στις άλλες ενότητες.
 • Στην τέταρτη ενότητα, οι μαθητές προσεγγίζουν καλλιτέχνες και έργα τέχνης.­
Avatar of kelly

by kelly

Μουσική

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 3rd Grade, Primary School 4th Grade by kelly

Η ιστορία της μουσικής ξεκινάει παράλληλα με την ανθρώπινη ύπαρξη και τον πολιτισμό.Η μουσική ήταν και είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής του ανθρώπου παίζοντας ιδιαίτερο και ση­μαντικό ρόλο σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες από την αρχαιότητα ως σήμερα. Η ανάγκη για μουσική δημιουργία και έκφραση μέσω αυτής παρουσιάστηκε σε όλους τους λαούς και τους πολι­τισμούς. Οι πρώτοι μουσικοί ήχοι για τον άνθρωπο υπήρξαν οι ήχοι της φύσης και της φωνής του, ε­νώ τα πρώτα μουσικά όργανα έγιναν τα χέρια και το σώμα του – ήχοι που έγιναν χορός, ποιήματα, τραγούδια και πλαισίωσαν τις θρησκευτικές τελετές, τις γιορτές, τους αγώνες και τις κατακτήσεις του.Η μουσική έγινε μέσο έκφρασης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων αποδίδοντας εικόνες και συ­γκινήσεις, μέσο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης, έγινε παράδοση, εξέλιξη, πρόοδος και πολιτισμός, έγινε παγκόσμια γλώσσα με δύναμη μεταφέροντας μηνύματα, αξίες και αρχές ανά τους αιώνες.

Ήχοι φυσικοί ή τεχνητοί, που πηγάζουν από το άμεσο περιβάλλον, φέρνουν το παιδί σε πρώτη ε­παφή με τη μουσική εισάγοντάς το σταδιακά στον μαγικό κόσμο της και ξεκινώντας παράλληλα μια δια­δικασία περαιτέρω ενασχόλησής του με αυτήν. Θεωρείται βασική ανάγκη και σπουδαιότητα να έρθει ο μαθητής αυτής της ηλικίας σε επαφή με τη μουσική σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση της προσω­πικότητας του, καθώς και με τη βιολογική, πνευματική και συναισθηματική του ανάπλαση και εξέλιξη.

Στόχος της μουσικής αγωγής είναι ο μαθητής μέσα από τον πειραματισμό, τη δημιουργική ενα­σχόληση και την καλλιέργεια δεξιοτήτων, να εκτιμήσει και να αγαπήσει τη μουσική, να κατανοήσει, να συμμετάσχει ενεργά, να κοινωνικοποιηθεί μέσω της συνεργασίας και της συναναστροφής του με άλλα άτομα, να ευαισθητοποιηθεί γνωρίζοντας τις τέχνες, τον πολιτισμό και την πολιτιστική του παράδοση και κληρονομιά.

Το βιβλίο αποβλέπει να αναπτύξει και να καλλιεργήσει την ικανότητα των παιδιών να απολαμβάνουν αισθητικά την μουσική, να μπορούν να εκτελέσουν ένα μουσικό κομμάτι και τέλος να μπορούν να δημιουργήσουν μουσική. Μέσω αυτού του σκοπού και παράλληλα προς αυτόν, η μουσική αγωγή αποβλέπει στη γενικότερη καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της προσωπικότητας των μαθητών, μέσα από την ενεργητική ακρόαση, τις δραστηριότητες μουσικής δημιουργίας και εκτέλεσης.

Ο μαθητής που εισάγεται στην παρακολούθηση του αντικειμένου της μουσικής αγωγής θα έρθει σε επαφή με βασικές αρχές, έννοιες και στοιχεία της μουσικής, όπως: ο παλμός, η ένταση, ο ρυθμός, το τονικό ύψος, η διάρκεια, η ταχύτητα, η χροιά.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από το τραγούδι, τη μουσική ακρόαση, τη μουσικής εκτέλεση (διαμέσου της φωνής, των μουσικών οργάνων, των παιχνιδιών με το σώμα, της κίνησης και της επικοινωνίας), κατανοώντας παράλληλα τη σημασία της μουσικής τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο.

Το βιβλίο περιλαμβάβει 25 θεματικές ενότητες (κεφάλαια) και για λόγους παρουσίασης εδώ έχει χωριστεί ανά πέντε ενότητες.­