Avatar of kelly

by kelly

Φυσικά

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 6th Grade by kelly

Στη Φυσική επιδιώκεται οι µαθητές να έλθουν σε επαφή µε σύγχρονες ιδέες και θέµατα από το χώρο της Φυσικής, προσαρµοσµένα βέβαια στο επίπεδο νοητικής ανάπτυξη­ς και τα ενδιαφέροντα των µαθητών κάθε βαθµίδας, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος της επιστηµονικής εγκυρότητας.

Ο εκπαιδευτικός, αξιοποιώντας σύγχρονα ευρήµατα της γνωστικής ψυχολογίας και της εκπαιδευτικής έρευνας, είναι δυνατόν, µε χρήση κατάλληλων δραστηριοτήτων: να βοηθήσει τον µαθητή να διακρίνει την ανεπάρκεια των απόψεών του για την ερµηνεία των φαινοµένων, να τον οδηγήσει στην οικοδόµηση και χρήση επιστηµονικών προτύπων-«µοντέλων» προκειµένου να περιγράψει, να ερµηνεύσει και να προβλέψει ορισµένα φυσικά φαινόµενα και διαδικασίες.

Η προσέγγιση των παραπάνω στόχων αναµφισβήτητα διευκολύνεται από τη χρήση στην εκπαίδευση των νέων τεχνολογιών. Τα νέα παιδαγωγικά εργαλεία (εκπαιδευτικό λογισµικό, ∆ιαδίκτυο, συστήµατα συγχρονικής λήψης και απεικόνισης των µετρήσεων) πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες των µαθητών να συγκεντρώνουν, αναλύουν, οπτικοποιούν, µοντελοποιούν και κοινοποιούν δεδοµένα ώστε οι µαθητές, µε την ενεργό συµµετοχή τους, να κατανοούν βασικές αρχές και νόµους της Φυσικής.

Avatar of kelly

by kelly

Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 6th Grade by kelly

Το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής σκοπό έχει την εκπαίδευση των μαθητών σε ζητήματα κοινωνικής και πολιτικής αγωγής Η διδασκαλία του μαθήματος στοχεύει όχι μόνο ­στην απόκτηση των κατάλληλων γνώσεων, αλλά και στην καλλιέργεια στάσεων και αξιών, ικανοτήτων  και δεξιοτήτων που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο δημοκρατικό πολίτη. Έναν πολίτη που καλείται να ζήσει και να συνυπάρξει με τους άλλους στα πλαίσια της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Διεθνούς Κοινότητας, σε έναν συνεχώς και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο.

Οι βασικοί άξονες γνωστικού περιεχομένου του μαθήματος είναι:

 •  το άτομο και η κοινωνία, οι κοινωνικές ομάδες,  οι θεσμοί, οι ειδικές ομάδες ατόμων, τα κοινωνικά προβλήματα και ο ρόλος των Μ.Μ.Ε.
 • το άτομο και η πολιτεία, η  έννοια του κράτους και του έθνους, τα είδη πολιτευμάτων, το ελληνικό κράτος, οι λειτουργίες του κράτους, οι εκλογές, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις, η διεθνής κοινότητα και οι σχέσεις μεταξύ των κρατών
 • το άτομο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (έννοια – οργάνωση – θεσμοί), ο Έλληνας ως ευρωπαίος πολίτης,
 • το άτομο και η διεθνής κοινότητα, οι παγκόσμιοι διεθνείς οργανισμοί και η Ελλάδα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Διεθνής Κοινότητα, τα κοινωνικά προβλήματα στη διεθνή τους διάσταση
Avatar of kelly

by kelly

Θρησκευτικά

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 6th Grade by kelly

Οι άνθρωποι πάντα αναζητούν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ο Xριστός και όχι κάποια θεωρητική αvαζήτηση. Ο Χριστός καλεί όλους τους ανθρώπους να τον συναντήσουν και να γίνουν μέτοχοι εvός νέου τρόπου ζωής  μέσα στην Εκκλησία.
Η Αγία Γραφή είναι το μέσο για να γνωρίσουμε την Αλήθεια. Γνωριμία με τον πλούτο της εκκλnσιαστικής μας παράδοσnς και η συμβολή της στην πολιτισμική και ιστορική εξέλιξη του Ελληνισμού. Η Eκκλnσίας μας βλέπει τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική ενότητα και καλιεργεί την κοινωνία των προσώπων. Παρουσίαση της σnμασίας του Συνοδικού θεσμού για τn ζωή τnς Eκκλnσίας.
Γιατί απαιτείται ο σεβασμός  όλων των μορφών έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος και της πολιτισμικής παράδοσης των λαών; Πως συμβαδίζουν ελευθερία και δημοκρατική σκέψη (ο Xριστός καλεί όλους τους αvθρώπους να τον γνωρίσουν και να τον ακολουθήσουν, αλλά δεν αναγκάζει κανέναν). Το Ευαγγέλιο αποτελεί ένα αιώνια επίκαιρο μήνυμα ελεuθερίας.
Πως μπορούμε να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα των λαών και των πολιτισμών με τη γνωριμία άλλων ομολογιών ή θρησκευμάτων και να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας στην αντιμετώπιση της ξεvοφοβίας και στην ανάπτυξη πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης και συvεργασίαs.

Avatar of kelly

by kelly

Γεωγραφία

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 6th Grade by kelly

Τη φετινή χρονιά η Γεωγραφία θα μας ταξιδέψει στον «Πλανήτη Γη». Μετά τις περσινές μας περιπλανήσεις στις ομορφιές της χώρας μας, το ταξίδι φέτος θα γίνει πιο μακρινό.

Θα γνωρίσουμε τη Γη μας και τα άλλα ουράνια σώματα που τη συντροφεύουν στο απέραντο σύμπαν. Θα ταξιδέψουμε για να γνωρίσουμε πολλές και σημαντικές περιοχές του πλανήτη μας. Θα γίνουμε ορειβάτες στις μεγαλύτερες οροσειρές, θα γνωρίσουμε απέραντες πεδιάδες, βαθιές λίμνες και μεγάλους ποταμούς, που συνδέθηκαν με πανάρχαιους πολιτισμούς και δίνουν πάντα τη ζωή στο πέρασμά τους. Θα διασχίσουμε τους ωκεανούς και τις θάλασσες, θα φθάσουμε στα πιο απομακρυσμένα νησιά, θα βρεθούμε στην έρημο, στις πολικές περιοχές και στα τροπικά δάση. Θα γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής και άλλων κατοίκων του πλανήτη μας. Θα μάθουμε για τις  θρησκείες, τις γλώσσες, τις παραδόσεις και τα κοινωνικά συστήματα που διαμορφώνουν τον πολιτισμό.

Θα έρθουμε αντιμέτωποι με τα πιο σημαντικά προβλήματα που έχει προξενήσει στο φυσικό περιβάλλον ο σημερινός τεχνολογικός πολιτισμός και θα συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στο μοναδικό μας «σπίτι», τη Γη. Θα νιώσουμε υπεύθυνοι για τη διατήρηση του περιβάλλοντος μας, ώστε οι ενέργειες και οι δραστηριότητές μας — σημερινές και αυριανές — να καθοδηγούνται από τη σωστή χρήση των πόρων. Αυτό θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο ώριμοι και υπεύθυνοι πολίτες, ικανοί να παρεμβαίνουμε και να επηρεάζουμε θετικά τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Avatar of kelly

by kelly

Γαλλικά

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 6th Grade by kelly

Avatar of kelly

by kelly

Αισθητική Αγωγή: Μουσική

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 6th Grade by kelly

Το μάθημα της μουσικής πρέπει να μοιάζει περισσότερο με ένα κεφάτο παιχνίδι παρά με μάθημα, μ’ ένα παιχνίδι στο οποίο πρέπει η εμπειρία να προηγείται της “θεωρητικής” γνώσης και να ενθαρρύνεται η εφευρετικότητα, η δημιουργικότητα και η ομαδική συνεργασία» .

Το βιβλίο της μουσικής περιλαμβάνει πολλά μουσικά παιγνίδια που θα τα βιώσεις με όλο σου το σώμα, πρωτότυπες κατασκευές για να κάνεις τα χέρια σου να “μιλήσουν” και δραστηριότητες που θα σε παρακινήσουν να αυτοσχεδιάσεις, να δημιουργήσεις, να χαρείς και να ψυχαγωγηθείς.

Άλλωστε τι είναι μουσική; Μια αδιάκοπη ψυχαγωγία, μια ακατάπαυστη δράση, ένα ατέλειωτο παιγνίδι που συνεργάζονται αρμονικά οι σωματικές, οι πνευματικές και οι ψυχικές σου δυνάμεις. Στην προσπάθεια αυτή δεν θα είσαι μόνος. Σου έχουμε εξασφαλίσει δύο πιστούς φίλους, το Νότη και τη Νότα. Σε κάθε δραστηριότητα θα είναι εκεί για να σε βοηθάνε και να σε οδηγούν στις μουσικές σου περιπλανήσεις.

Avatar of kelly

by kelly

Μαθηματικά

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 6th Grade by kelly

Ο σκοπός της διδασκαλίας των Μαθηματικών εντάσσεται στους γενικότερους σκοπούς τ­ης Εκπαίδευσης και αφορά τη συμβολή στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του μαθητή και την επιτυχή κοινωνική ένταξή του, εφόσον τα Μαθηματικά:

 

 • Ασκούν τον μαθητή στην μεθοδική σκέψη, στην ανάλυση, στην αφαίρεση, στη γενίκευση, στην εφαρμογή, στην κριτική και στις λογικές διεργασίες και τον διδάσκουν να διατυπώνει τα διανοήματά του με τάξη, σαφήνεια, λιτότητα και ακρίβεια.
 • Αναπτύσσουν την παρατηρητικότητα, την προσοχή, τη δύναμη αυτοσυγκέντρωσης, την επιμονή, την πρωτοβουλία, τη δημιουργική φαντασία, την ελεύθερη σκέψη, καλλιεργούν την αίσθηση της αρμονίας, της τάξης και του ωραίου και διεγείρουν το κριτικό πνεύμα.
 • Είναι απαραίτητα στην καθημερινή ζωή και ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας αλλά και για την ανάπτυξη και εξέλιξη των άλλων επιστημών και ιδιαίτερα της Τεχνολογίας, της Οικονομίας και των Κοινωνικών Επιστημών.

 

Στο μάθημα αυτό διερευνού­νται οι εξής γενικές θεματικές περιοχές :

 • Επίλυση προβλημάτων
 • Αριθμοί και πράξεις
 • Λόγοι, αναλογίες
 • Εξισώσεις
 • Μετρήσεις
 • Γεωμετρία
 • Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων
Avatar of kelly

by kelly

Ιστορία

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 6th Grade by kelly

Στην Ε’ τάξη διδαχθήκαμε την ελληνική ιστορία από τη ρωμαϊκή κατάκτηση
ως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Παρακολουθήσαμε τη βαθμιαία εξέλιξη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας σε Βυζαντινή με την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού και του χριστιανισμού, καθώς και τις διαρκείς προσπάθειες των Βυζαντινών να αντιμετωπίσουν τους πολυάριθμους εχθρούς τους.
Η Κωνσταντινούπολη, ως πρωτεύουσα του Βυζαντινού κράτους, αναδείχτηκε το μεγαλύτερο οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου.
Γνωρίσαμε τη ζωή των ανθρώπων στις πόλεις και στην ύπαιθρο και διαπιστώσαμε πόσα πολλά κοινά σημεία υπήρχαν με τη δική μας σημερινή ζωή. Μιλήσαμε για την εξέλιξη της οικονομίας, του εμπορίου, των γραμμάτων και των τεχνών. Είδαμε, τέλος, την παρακμή της αυτοκρατορίας και την υποταγή της στους Τούρκους το 1453.
Φέτος θα μελετήσουμε την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας, που τη χωρίζουμε σε τρεις περιόδους: Τον ελληνισμό μετά την Άλωση (1453-1821), την Επανάσταση (1821-1830) και την ιστορία της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους (1830 και εξής).

Avatar of kelly

by kelly

Γλώσσα

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 6th Grade by kelly

Το βιβλίο του μαθητή περιέχει κείμενα και κατάλληλες δραστηριότητες για την επεξεργασία αυτών των κειμένων, οι οποίες αφορούν στους βασικούς άξονες και τους διδακτικούς στόχους του Αναλυτικού ­Προγράμματος Σπουδών της Γλώσσας για την Στ’ τάξη του Δημοτικού.

Avatar of kelly

by kelly

Γερμανικά

April 3, 2012 in Classes, Primary School, Primary School 6th Grade by kelly